100 000 Euro Vlaams geld voor Rivierenland

Op 11 augustus 2011

Mechelen:  Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) erkende gisteren nog eens drie Regionale Landschappen, met name Rivierenland, Zuid-Hageland, Kleine en Grote Nete. Samen genieten nu 17 Regionale Landschappen van bijkomende subsidies uit de pot van Onroerend Erfgoed.

 

Een regionaal landschap is een gebied met een eigen streekgebonden identiteit. Het bevat belangrijke waardevolle natuur en landschappen. Binnen dit landschap worden activiteiten ontwikkeld met het oog op een duurzame streekontwikkeling.

 

Het werkingsgebied van het Regionaal Landschap Rivierenland omvat de benedenlopen van de rivieren Nete, Dijle, Zenne en Rupel. Het typisch zoetwater getijden-rivierenlandschap, met zijn valleien en interfluvia, vormt de 'blauwe draad' doorheen het landschap. Het strekt zich uit over het grondgebied van twaalf gemeenten: Berlaar, Bonheiden, Boom, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Niel, Nijlen, Putte, Rumst, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek, in het totaal 42.672 hectare.

 

'Elk nieuw erkend Regionaal landschap krijgt vanaf 1 januari 2012 een budget dat minimum 80 procent bijdraagt voor de aanwerving van een landschapsanimator', aldus minister Bourgeois. 'Daarnaast een budget voor het uitvoeren van werken in het kader van algemene landschapszorg. De grootte daarvan wordt bepaald door het aandeel waardevol landschap binnen dat werkingsgebied. De werken worden uitgevoerd door landschapsteams, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van sociale-economiebedrijven.'

 

Voor het Regionaal Landschap Rivierenland is dit budget begroot op 100.000 euro.  (LVL)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is