Verslag Gemeenteraad 04/10/2023

Op 12 oktober 2023

De hut van Kruiskensberg

We kregen een e-mail van een bezorgde burger over de toestand van de hut van Kruiskensberg. De hut zou vuil en vies zijn. Naar aanleiding hiervan vroegen we tijdens de gemeenteraad of het bestuur wat meer informatie kon geven over het onderhoud van de hut. Volgens de gemeente gaan de diensten wekelijks langs bij de hut om de nodige onderhoudskosten uit te voeren. Dit houdt het reinigen van de vloer en tafels in. Twee maal per jaar gebeurt er een grondige onderhoudsbeurt. Naar aanleiding van onze vraag is de schepen de hut gaan bezoeken en heeft deze gemerkt dat er een vuilniszak op de grond bij de vuilbak stond. Deze zal dan ook eerstdaags worden weggehaald. De gemeente zal de klachten en meldingen over de hut blijven opvolgen en indien nodig zullen ze actie ondernemen, aldus het bestuur zelf.

Het drugsbeleid in Nijlen

Enkele weken geleden was er een fuif in onze gemeente waar de mug een gedrogeerde tiener moest ophalen. Aan de kant van de weg zaten enkele andere tieners, duidelijk onder de invloed van drugs. Het is schrijnend deze taferelen in onze gemeente aan te treffen. We begrijpen uiteraard dat het moeilijk is om hier als gemeente iets aan te doen. Toch stelden we tijdens de gemeenteraad de vraag welk beleid onze gemeente omtrent drugs voert en wat het standpunt van het bestuur hierover is. Volgens schepen Covens heeft Nijlen een engagementsverklaring preventie en verslavingen getekend. Vanuit de werkgroep zetten ze acties op en richten ze zich op de actualiteit en op preventie. CGG De Pond kwam eerder een toelichting geven op de jeugdraad over preventie en verslavingen. Ook onze jeugdbewegingen zijn hier zeer hard mee bezig. Concreet heeft de gemeente afgelopen jaren verschillende preventieve acties uitgevoerd rond verslaving. Zo gaven ze informatiesessies aan maatschappelijk werkers, aan jeugdhuizen, huisartsen en sportclubs, het huis van het kind, scholen, enzovoort. Er zijn ook straathoekwerkers actief. Deze gaan actief met kinderen en jongeren met problemen aan de slag. De gemeente zal ook nog een actie rond rookstop invoeren. We zijn tevreden dat de gemeente allerlei (preventieve) acties onderneemt en het probleem onder ogen ziet.

Strapdag of strafdag?

Op de voorlaatste vrijdag van september is het naar jaarlijkse gewoonte Strapdag. Dit is het moment waarop al wie naar school stapt of trapt in de verf wordt gezet. Een leuk initiatief, maar die dag werden de barelen aan de Klokkelaan de hele dag gesloten voor het verkeer. Buurtbewoners werden wederom niet ingelicht. We vroegen het bestuur dan ook hoe dit kan en of ze konden verzekeren dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren. Volgens schepen De Groof zouden de buurtbewoners geïnformeerd moeten zijn. Er is volgens de directeur van de GOEZO een missing gebeurd waardoor niet iedereen een brief heeft gekregen. De schepen belooft dat ze hier in de toekomst aan zullen werken en dat dit niet meer zal gebeuren. We hopen dat de gemeente daad bij het woord voert en dat ze in de toekomst iedereen tijdig zullen informeren. Communicatie is een werkpunt als je het aan ons vraagt.

Gedenksteen op de begraafplaats van Nijlen

We kregen signalen dat de gedenksteen op het kerkhof van Nijlen is weggehaald en dat de naamplaatjes van de overledenen zijn weggehaald. We vroegen of het bestuur hier meer informatie over kon geven. Volgens de burgemeester wordt de gedenksteen verplaatst van de Nonnenstraat naar het Mussenpad. Alle namen van overledenen komen hier terug op te staan. De gemeente is momenteel deze communicatie aan het voorbereiden. De naamplaatsjes die op de gedenksteen hingen zijn beschikbaar bij de medewerkers op het kerkhof. Zo kan dit een mooi plaatsje krijgen, aldus de burgemeester. We onderschatten vaak hoeveel troost mensen vinden bij een gedenksteen. Dit is wederom een duidelijk voorbeeld van slechte communicatie. We willen er met N-VA Nijlen op aandringen om in de toekomst tijdig te communiceren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is