Verslag Gemeenteraad 20/06/2023

Op 7 juli 2023

Een beleid voor mobilhomes is broodnodig

Op de agenda van de gemeenteraad stonden drie agendapunten over een aanvullend verkeersreglement. Het betreft het verkeersreglement over de parking Berlaarsesteenweg, het B-plein en de parking op het August Hermansplein. Voertuigen met een massa hoger dan 3,5 ton worden niet langer toegelaten op deze parkings.

Door deze verkeersborden te plaatsen kunnen mobilhomes niet parkeren op bovengenoemde parkings. Onze fractie wil liefst een uitgewerkt plan voor mobilhomes in onze gemeente. De gemeente moet een plaats voorzien waar kortverblijf aangeboden wordt.

Onze gemeente wil toerisme promoten, maar deze mobilhomes mogen nergens parkeren. Denk bijvoorbeeld aan de jaarmarkt in Nijlen. Het zal niet langer mogelijk zijn om met een mobilhome naar de jaarmarkt te komen en de volgende dag terug naar huis te gaan, gezien deze nergens mogen parkeren. Ook kunnen toeristen met een mobilhome kunnen nergens terecht in onze gemeente. Hier moet verandering in komen als je het aan N-VA vraagt!

Veilig fietsen, een prioriteit?

Veilige fietspaden zijn een prioriteit. De laatste dagen ontmoette we enkele burgers die niet tevreden waren met het fietsbeleid dat onze gemeente voert. De fietspaden zijn overwoekerd met brandnetels en het onkruid en gras staat op sommige plaatsen meer dan een meter hoog. Eén dame vertelde zelfs dat ze tijdens het fietsen moest uitwijken en dat ze met genetelde benen thuis kwam, omdat de fietspaden te smal zijn. Onze inwoners willen de fiets gebruiken, maar de veiligheid laat dit niet toe. De schepen gaf toe dat de gemeente eerder had moeten maaien. Hij zal hier in het vervolg rekening mee houden.

Komt er een openbaar toilet aan het kort van Kessel?

Onze fractie heeft al meermaals de vraag gesteld of er openbare toiletten voorzien kunnen worden in onze gemeente. Het gaat om plaatsen waar veel volk komt, denk bijvoorbeeld aan het station van Nijlen, de Kesselse heide, Kessel fort, Kruiskensberg, enzovoort. Mensen komen hier wandelen of brengen de namiddag hier door, maar ze kunnen nergens naar het toilet gaan.

Er kwam van enkele buurtbewoners van de Fortstraat (Kessel) de vraag of de gemeente een openbaar toilet kan voorzien aan Kessel fort. De gemeente voorziet vergunningen voor vissers en nachtvissers aan het fort, maar deze kunnen nergens naar het toilet gaan. Het gevolg? De bosjes worden gebruikt en dat is niet fijn voor wandelaars die dit zien gebeuren of er achteraf op uitkomen.

Een gemakkelijke oplossing is het plaatsen van een Dixi tijdens de zomermaanden, verlengde weekends en drukke periodes. We vroegen daarom tijdens de gemeenteraad of er openbare toiletten kunnen voorzien worden.

Volgens schepen Luc Luyten kan de Kesselde Heide geen probleem zijn, omdat er een educatief gebouw van de provincie staat. Deze toiletten zijn tijdens de zomer geopend van 9.00 – 19.00 uur en tijdens de wintermaanden van 9.00 – 17.00 uur. Onze fractie hamerde erop dat dit duidelijker aangegeven moet worden door een bordje met ‘toilet’ op. Het bestuur zal dit navragen bij de provincie.

Verder erkende de gemeente een klacht te hebben ontvangen van de bewoners van de Fortstraat. Daarom hebben ze de dag- en weekendkaarten voor het vissen offline gehaald. En wat met mobiele toiletten? De prijzen zijn volgens de schepen opgevraagd en het bestuur bekijkt de mogelijkheden. Het is niet uitgesloten dat er binnen een bepaalde termijn een toilet komt. We blijven dit met onze fractie uiteraard verder opvolgen.

Wist je dat we de pers haalden met dit punt? Je lees het volledig artikel hier: https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230622_92293597?fbclid=IwAR34gNzRO3jIzA...

Het gebruik van hoofdtelefoons en oortjes

Tijdens het fietsen maken veel personen gebruik van oortjes en hooftelefoons. Tegenwoordig kan je het omgevingsgeluid volledig uitfilteren, wat zeer gevaarlijk kan zijn tijdens het fietsen. Automobilisten worden meestal aanzien als de boosdoeners, maar een ongeval is in vele gevallen mede de fout van de fietser. We vroegen daarom of het mogelijk is onze jeugd te sensibiliseren via het onderwijs.

Volgens schepen De Groof zijn er sensibiliseringsacties van de politie en de Vlaamse overheid. Als iemand zich onveilig gedraagt in het verkeer, krijgt deze persoon een boete. Schepen De Groof stelt voor om dit nog eens aan te kaarten bij de politie. Daarnaast vindt schepen Tom Covens het een goed idee om de Nijlense jeugd te sensibiliseren. Hij zal hier samen met de jeugd- en kinderraad over brainstormen. De schepen trekt dit ook graag open naar volwassenen. Voorkomen is beter dan genezen, dus wij zijn alvast erg tevreden met dit antwoord. Hopelijk zit de schepen op korte termijn samen met de jeugd- en kinderraad en de gevaren van oortjes en koptelefoons te bespreken.

 

U kan de gemeenteraad opnieuw beluisteren via volgende link:

https://raadpleeg-nijlen.onlinesmartcities.be/zittingen/22.1017.6667.9764

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is