Verslag gemeenteraad Nijlen 08/11/2022

Op 30 november 2022

Afgelopen gemeenteraad stonden er helaas weinig inhoudelijke punten op de agenda. Het belangrijkste punt? De sluiting van Opnieuw & Co in Kessel. Daarnaast kunnen inwoners van Nijlen bladeren en boomvruchten gedurende twee maanden gratis naar het containerpark brengen.

Het volledig verslag van de gemeenteraad kan je hier terugvinden.

Containerpark

Momenteel betalen inwoners voor het brengen van bladeren en boomvruchten naar het containerpark.  Voorheen was dit gratis voor onze inwoners.

De gemeente stelt nu voor dat inwoners gedurende twee opeenvolgende maanden gratis bladeren en boomvruchten naar het containerpark mogen brengen. Deze periode zal jaarlijks door het gemeentebestuur bepaald worden.

Sluiting Opnieuw & Co

Via de pers vernamen we dat tweedehandswinkel Opnieuw & Co in Kessel de deuren moet sluiten. Op het internet stonden allerlei verhalen te lezen waarom deze winkel toe moest. We stelden de vraag aan het gemeentebestuur wat nu de échte reden van sluiting is en of er nog oplossingen te vinden zijn.

Volgens burgemeester Verbeeck zou de huurprijs niet de reden geweest zijn om te sluiten, ook niet de ligging van het pand. De reden van sluiting is de globale kostenstructuur van Opnieuw & Co. De grootste oorzaak hiervan is de beslissing van het OCMW Antwerpen om een groot aantal personeelsleden te schrappen. Hierdoor is de capaciteit van het sorteercentrum in Mortsel verminderd.

Door een vestiging te sluiten komen er mensen en middelen vrij om bij te springen in andere winkels. Daarnaast staat ook de omzet van Opnieuw & Co zwaar onder druk, het gaat om een verlies 500.000 euro op jaarbasis.

Opnieuw & Co zal wel viermaal per jaar goederen komen ophalen in onze gemeente. Daarnaast kan er steeds een afspraak gemaakt worden om thuis goederen op te halen en staat er een container van Opnieuw & Co op het containerpark om goederen af te leveren.

We vinden het bijzonder jammer dat Opnieuw & Co in Kessel de deuren sluit. Het was namelijk een druk bezochte winkel in onze gemeente. We hopen dat er in de toekomst een gelijkaardig initiatief zal ontstaan in onze gemeente.

Raadscommissies

Vanuit de oppositie werd de vraag gesteld of de gemeente raadscommissies kan organiseren. In 2022 waren er slechts tien bijeenkomsten, terwijl er zes raadscommissies zijn. Zo kwam de Commissie Ruimtelijke ordening zelfs niet samen in 2022. De Commissie Publieke ruimte en Basisonderwijs kwam slechts één keer samen.

Volgens de burgemeester kwamen de commissies dit jaar niet meer of minder samen dan voorgaande jaren. Dat is natuurlijk niet wonderbaarlijk, aangezien we door COVID-19 twee jaar digitaal vergaderden.

We zien dat er vaak belangrijke zaken op de gemeenteraad worden beslist, zonder dat we hier meer informatie over kregen tijdens een commissie.  Samen met de andere oppositiepartijen hebben we dan ook de vraag gesteld of er meer commissies georganiseerd kunnen worden. Deze vraag heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen, want in december komen er verschillende commissies samen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is