Verslag gemeenteraad Nijlen 09/05/2023

Op 11 mei 2023

Stand van zaken sociale woningen

Er stond slechts één punt op de agenda over de algemene vergadering van het IOK OCMW die eind mei zal plaatsvinden. Daarom besloot onze fractie een stand van zaken op te vragen over sociale woningen.

Volgens schepen Du Four is er in onze gemeente een grote nood aan meer betaalbare woningen. De prijzen op de privé markt zijn fors gestegen, dus het is niet gemakkelijk betaalbare woningen te vinden. Meer sociale gezinswoningen zouden volgens de schepen een antwoord bieden.

Tot nu toe ging er veel aandacht naar de vorming van de nieuwe woonmaatschappij. De onzekerheid en grote hervorming zorgen onder andere voor personeelstekort, waardoor nieuwe projecten nog niet werden opgestart.

Verder vertelde de schepen dat ze recent heeft samengezeten met de nieuwe woonmaatschappij om de mogelijke gronden en projecten te bekijken. De komende jaren zal er werk gemaakt worden van sociale woningen, aldus de schepen.

Het is goed dat de gemeente werk wil maken van sociale woningen om het woonaanbod verder uit te breiden. Wij hopen alvast dat hier effectief werk van zal gemaakt worden en volgen dit verder op.

Herbestemming grond Kerkstraat

In de Kerkstraat in Nijlen, vlak naast Keurslager Passage, is er momenteel een doorgang naar het August Hermansplein. Tijdens de gemeenteraad werd de vraag gesteld wat de plannen zijn met deze doorgang.

Volgens de burgemeester kan hier gebouwd worden, maar zijn er nog geen concrete plannen. Het zal meegenomen worden in het masterplan Nijlen centrum. De nieuwe woonmaatschappij kan hier bijvoorbeeld iets realiseren of de gemeente kan hier zelf mee aan de slag gaan. Veel onduidelijkheid dus. Toch is het vreemd dat het perceel ernaast reeds ramen en deuren bezit langs de kant van de doorgang. We hopen dat er snel beslist wordt wat er met de doorgang zal gebeuren.

Fiberklaar

Zoals u waarschijnlijk al gemerkt heeft zijn er in onze gemeente al enige tijd werken in het kader van Fiberklaar bezig. Fiberklaar start namelijk met de uitrol van een glasvezelnetwerk in Nijlen. Dit glasvezelnetwerk is open en kan nadien gebruikt worden door verschillende providers mits het afsluiten van een overeenkomst met Fiberklaar.

Voor dit netwerk zullen er in onze gemeente vier ‘PoP Cabines’ (en zogeheten Point of Presence, omvattende een technische ruimte ten behoeve van een glasvezelnetwerk of andere telecommunicatiedoeleinden) geplaatst worden.

Deze cabines komen op de volgende locaties: hoek Esdoornlaan en Meidoornlaan, Koningsbaan, Kerkevelden en Klokkelaan. Ze hebben allen een volume tussen de 11,50 m² en 14,00 m². De eerste drie locaties zijn gemeentegrond, de laatste is eigendom van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is