Verslag gemeenteraad Nijlen 20/12/2022

Op 30 december 2022

Afgelopen gemeenteraad stelde onze fractie verschillende vragen aan het gemeentebestuur. We sommen de belangrijkste zaken graag voor u op. Het volledig verslag van de gemeenteraad kunt u hier terugvinden.

 

De begraafplaats van Bevel

Het gemeentebestuur wil de begraafplaats van Bevel omvormen tot een parkbegraafplaats. Op zicht hebben wij als N-VA niets tegen een parkbegraafplaats, maar wel tegen de manier waarop het gemeentebestuur dit uitvoert.

Voor de uitvoering van deze plannen dienen er enkele percelen verplaatst te worden. Het gaat om de strooiweide, het columbarium en de kindergraven. Met dit laatste hebben we een groot probleem, voornamelijk met de manier waarop de communicatie naar ouders en familie van de overleden kinderen gebeurde.

Het gesprek met de ouders kwam pas nadat het gemeentebestuur de beslissing had genomen de kindergraven te verplaatsen. Het getuigt van weinig respect voor mensen die moeten leven met het verlies van een kind. Ouders die niet akkoord gaan met de beslissing van het gemeentebestuur kunnen hier niets meer aan veranderen.

Daarnaast hangt er een kostenplaatje van 273.000 euro aan dit project, zonder de kosten van het aangeschreven studiebureau. In tijden van economische crisis kan dit volgens ons beter benut worden, zeker omdat de begraafplaats van Bevel al zeer groen is.

Wil je meer lezen over de begraafplaats van Bevel? Bekijk dan volgende link:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/12/23/nijlen-gaat-kindergraven-op-kerkhof-bevel-verplaatsen-om-er-park/

 

Toestand van het water in onze rivieren, beken en waterlopen

We vroegen of het gemeentebestuur een toelichting kon geven over de huidige toestand van de waterkwaliteit/vervuiling in de Grote- en Kleine Nete, de vele beken en de grote waterlopen op het grondgebied van onze gemeente. Daarnaast vroegen we ook naar de toestand van het slib, zeker van de waterlopen waar het verwijderde slib niet wordt opgehaald.

De gemeente beschikt niet over voldoende informatie om deze vraag te beantwoorden, aldus schepen Tom Covens. Er werd ondertussen navraag gedaan bij Aquafin en de provincie Antwerpen om de nodige informatie aan te leveren. Zodra de gegevens beschikbaar zijn zal de gemeente hierover communiceren. We blijven dit uiteraard verder opvolgen.

 

Parkeerprobleem Zwanenstraat

We stelden de vraag of er al een beslissing werd genomen over welke oplossingen men voor ogen heeft om het parkeerprobleem in de Zwanenstraat aan te pakken.

Schepen Victor De Groof antwoordde dat het schepencollege zich hierover heeft gebogen en dat er beslist is iets te doen aan deze situatie. De gemeente al groen aanplanten in de bermen en enkele parkeervakken maken (deels in de berm en deels op de rijweg). De doorgaansbreedte van anderhalve meter voor voetgangers zal hierbij gewaard worden, aldus de schepen.

Qua timing kon er nog geen datum gegeven worden. Het staat op de lijst voor 2023. Ook dit blijven we nauwgezet verder opvolgen.

 

Reflecterende huisnummers

Tot slot diende onze fractie een voorstel in voor reflecterende huisnummers. Duidelijke en leesbare huisnummers zijn een noodzakelijk hulpmiddel voor politie, hulpdiensten, postbodes, pakjesdiensten, bezoekers, enzovoort. Een duidelijk en goed zichtbaar huisnummer is daarom ook verplicht.

We stelden met onze fractie vast dat er ook in Nijlen huisnummers zijn die slecht zichtbaar zijn of zelfs ontbreken. Reflecterende huisnummers kunnen levens redden door hun onmiddellijke zichtbaarheid. Bij geval van nood telt elke seconde. Een reflecterend huisnummer bestaat uit niets meer dan een aluminium plaatje met daarop een reflecterende folie in een contrasterende kleur.

Verschillende gemeenten in Vlaanderen stellen deze huisnummers al dan niet gratis ter beschikking aan hun inwoners. Volgens burgemeester Paul Verbeeck zou er voor dergelijk initiatief weinig draagvlak zijn bij de Nijlense bevolking. Hulpdiensten rijden volgens onze burgemeester met een GPS, waardoor ze makkelijk de weg kunnen vinden.

Onze fractie vindt het bijzonder jammer dat het gemeentebestuur twijfelachtig staat tegen dit voorstel. Hoe kan de burgemeester op voorhand weten dat dergelijk initiatief geen draagvlak zal krijgen bij de burgers? Daarnaast geven GPS-systemen niet altijd het correcte adres aan. De burgemeester zal binnenkort wel opnieuw contact opnemen met de politiezone Berlaar-Nijlen en onderzoeken wat het voorstel betekent naar werkbelasting voor de gemeentelijke diensten. Wordt vervolgt…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is