Verslag gemeenteraad Nijlen 24/01/2023

Op 30 januari 2023

Wilt u de volledige gemeenteraad (opnieuw) beluisteren? Dan kan dat HIER. Wij sommen graag de belangrijkste zaken voor u op:

Riolering  Dennenlaan en Heuvelstraat

Een van de zaken die onze fractie bevroeg tijdens afgelopen gemeenteraad was de stand van zaken in verband met de rioleringspannen en grachten in de Dennenlaan en Heuvelstraat. Komt er een nieuw plan van aanpak voor Nijlen nu de gemeente gaat samenwerken met Pidpa?

Volgens schepen Laurijssen is er voorlopig geen sprake van een andere aanpak en worden de rioleringswerken uitgevoerd zoals voorzien, ook na de overdracht van het rioleringsbeheer aan Pidpa.

De Dennenlaan is destijds van het project 'Dennenlaan/Paddekotseheide/Centraleweg' afgekoppeld, omdat er in die straat minder bereidheid was om grondafstand te doen. Toen werd er geoordeeld om eerst de twee andere straten aan te leggen, om het resultaat te kunnen laten zien, aldus schepen Laurijssen.

Volgens de gemeente is het de bedoeling om dit jaar terug initiatief te nemen om te informeren of de bewoners van de Dennenlaan nu wel bereid zijn om grondafstand te doen, zodat ook deze straat kan opgewaardeerd worden. De Heuvelstraat staat later ingepland. 

Strooidiensten in Kessel

Afgelopen maand heeft het hevig gevroren en lagen enkele van onze straten er spekglad bij. Zoals vele inwoners vroegen we ons dan ook af waarom er nauwelijks gestrooid werd op de fietspaden in Kessel en Kessel Station. Kinderen moeten naar school of naar hun hobby, veelal per fiets. Fietspaden in andere gemeenten lagen er in deze periode wel veilig bij.

Volgens schepen De Groof heeft de gemeente een strooiplan dat werd gevolgd. Het klopt volgens de schepen dat de Liersesteenweg niet open lag. Volgens de schepen is dit een gewestweg en dus niet de bevoegdheid van de gemeente. Het gewest heeft de weg en het fietspad laten strooien, maar heeft dit niet gepakt. We stellen hier toch onze vragen bij.

PFAS/PFOS

Op de gemeenteraad van 6 september werd er ook al naar verwezen, maar deze maand stelde onze fractie opnieuw de vraag of er al nieuwe ontwikkelingen zijn in het PFAS/PFOS dossier.

Volgens schepen Covens is er nog geen nieuws. Ook de gemeente heeft hier niets meer van vernomen. Volgens de schepen staat OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) achter met de dossiers, omdat ze in heel Vlaanderen hard aan het werk zijn. Wordt zeker en vast vervolgd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is