Verslag gemeenteraad Nijlen 04/10/2022

Op 18 oktober 2022

Afgelopen gemeenteraad stonden er allerlei zaken op de agenda. De volledige agenda inclusief de bespreking van de gemeenteraad kunt u hier terugvinden. Wij zetten graag de belangrijkste zaken voor u op een rijtje.

Zelfreinigend toilet

Dat er in onze gemeente nood is aan openbare toiletten staat buiten kijf. Steeds meer (horeca)zaken sluiten de deuren, waardoor het met de dag moeilijker wordt een toilet te vinden. Onze fractie had daarom het voorstel om een zelfreinigend toilet te plaatsen in onze gemeente. De ideale plaats? Volgens de N-VA fractie waar vandaag het huis met doorgang Kerkplein/August Hermansplein staat. Volgens de burgemeester is dit niet de geschikte locatie voor een openbaar toilet, omdat er genoeg initiatieven zijn om een sanitaire stop te maken. Op voorstel van de seniorenraad zouden er ‘plaspunten’ worden opgestart. Handelszaken zouden via een sticker kenbaar maken dat er gratis en zonder aankoopverplichting naar het toilet gegaan kan worden. We stellen ons echter vragen bij dergelijke plaspunten. Met de stijgende prijzen vragen we ons af of hier wel zaken op zullen intekenen. Dat valt nog af te wachten, maar we blijven dit uiteraard verder opvolgen.

Communicatie over het kampioenschap wielrennen in Bevel

Op zondag 14 augustus vond het Nijlens kampioenschap wielrennen plaats in Bevel. Hierdoor was er gedurende de hele dag veel verkeershinder, want het parcours was volledig verkeersvrij tijdens de jeugdreeksen van 8:30 tot 16:00 uur. Daarna kon men met de richting van de koers meerijden. Inwoners van Bevel werden op de hoogte gebracht door middel een onduidelijke brief die bovendien moeilijk leesbaar was. Hierover hadden we onze bedenkingen. We vroegen of er klachten/meldingen werden geregistreerd en of de gemeente in de toekomst op een duidelijkere manier zal communiceren. Volgens schepen Van Olmen heeft de gemeente de organisator opgelegd om communicatie te voeren naar de inwoners toe. Volgens de schepen heeft de gemeente de brief opgemaakt, maar werd hij verspreid door de organisator. Verder vertelde de schepen dat ze geen klachten hebben ontvangen over de manier waarop de communicatie verliep. Wel zijn er twee personen die een opmerking hebben gemaakt, omdat ze de brief niet hadden ontvangen. Hoewel de organisator verantwoordelijk is volgens de gemeente, was de communicatie op de gemeentelijke website ook niet duidelijk. We vroegen of de gemeente in de toekomst rekening mee wil houden. De schepen vertelde dat ze in de toekomst duidelijker zouden communiceren. Wij hopen alvast dat de gemeente haar belofte nakomt.

Noodwoningen in de gemeente

Deze gemeenteraad stelden we ook een vraag over het aantal noodwoningen in onze gemeente. Vlaams minister van wonen, Mathias Diependaele, organiseerde afgelopen zomer een projectoproep noodwoningen. Op deze manier wil Vlaanderen lokale besturen aanmoedigen om noodwoningen te bouwen of te kopen. Het Vlaams gewest neemt dan 50% van de kosten voor zijn rekening met een maximum van 145.000 euro per gerealiseerde woning. Wij vroegen onszelf af of Nijlen hier heeft op ingetekend, waar onze huidige noodwoningen staan, wat de voorwaarden zijn om in dergelijke woningen ter beschikking te stellen aan inwoners en hoe lang er gebruik gemaakt kan worden van deze noodwoningen. Het antwoord op de eerste vraag was duidelijk ‘neen’, de gemeente heeft niet ingetekend op de projectoproep. Er zijn volgens schepen Du Four niet voldoende middelen om een aankoop te kunnen realiseren. Ook zijn er geen panden die in aanmerking komen, aldus de schepen. Verder werd er in het kader van de vorming van de nieuwe woonmaatschappij beslist om de eigen OCMW-woning over te dragen naar de nieuwe woonmaatschappij. Volgens de schepen zijn er vandaag drie noodwoningen beschikbaar en is er ook wel degelijk vraag naar. Er zijn twee noodwoningen beschikbaar in Bevel met één slaapkamer en een in Kessel met twee slaapkamers. Elke aanvraag voor een noodwoning wordt individueel bekeken, er zijn dus geen standaardvoorwaarden om in aanmerking te komen. De termijn wordt op voorhand gecommuniceerd met burgers afhankelijk van hun situatie, deze kan indien nodig verlengd worden.

Grond Nonnenstraat/Katerstraat

We vroegen tijdens de gemeenteraad hoever men stond met de verkoop van het perceel grond gelegen in de Nonnen- en katerstraat ter hoogte van de firma Horta/Hens. Is deze verkoop geannuleerd of gaat deze nog steeds door? We stelden voor om, indien de verkoop niet door gaat, een parkeerplaats voor vrachtwagens te voorzien op deze grond. Volgens de burgemeester wordt het terrein bestemd voor een kerkhof, waardoor het niet mogelijk is er een parking voor vrachtwagens van te maken. De gemeente bekijkt wel verschillende opties voor een parking, ook gemeente overschrijdend. We hopen dat onze gemeente snel een oplossing vindt voor het parkeerprobleem. We zullen dit vanuit onze fractie dan ook met belangstelling opvolgen.

Plafond Bibliotheek

Een tijdje geleden viel het ons op dat het erg gesteld is met het plafond van onze bibliotheek in Nijlen. Aan de loketten is er zeker op drie plaatsen waterschade te bespeuren. We stelden de vraag of er reeds actie werd ondernomen om dit probleem op te speuren en op te lossen. Volgens schepen Laurijssen valt de waterschade aan het dak onder de 10- jarige aansprakelijkheid van de aannemer. Deze heeft als voorwaarde om tot de definitieve oplevering te komen nog 10 jaar extra waarborg gegeven. De waterdichtheid valt dus nog tot 2032 onder de aansprakelijkheid van de aannemer. We zijn alvast tevreden dat de gemeente op de hoogte is van de waterschade. Wanneer de aannemer dit komt repareren is nog onduidelijk. We hopen dat het probleem snel zal worden opgelost.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is