U bent hier
Programma 2024 N-VA Nieuw Nijlen
Voor een open en transparant bestuur waar inwoners terug centraal staan
Inspraak, participatie en communicatie.
Heldere communicatie met haar inwoners is de basis van een krachtig gemeentebestuur. Het huidige gemeentebestuur blinkt helaas uit in miscommunicatie, maar vooral non-communicatie. Denk maar aan de gebrekkige communicatie bij tal van (sport)evenementen, openbare werken en crisissen. Het gevolg hiervan is dat inwoners vaak niet, slecht of te laat geïnformeerd zijn en zich niet betrokken voelen bij belangrijke beslissingen.
De gemeenteraad vormt de hoeksteen van onze democratie, maar wordt te weinig betrokken bij de besluitvorming. Hetzelfde geldt voor de verschillende adviesraden van onze gemeente die onvoldoende worden geïnformeerd en betrokken. Hierdoor lijkt de connectie met de burger verloren te zijn gegaan.
Onze visie
N-VA – Nieuw Nijlen zet elke inwoner van onze gemeente terug centraal. We zijn samen immers verantwoordelijk voor onze gemeente, daarom hechten we veel waarde aan inspraak en participatie bij (grote) projecten en belangrijke investeringen. Geen schijnparticipatie, maar een échte dialoog en wisselwerking zodat inwoners ook na de verkiezingen een positieve invloed kunnen hebben op het beleid in Nijlen.
Wij zullen helder communiceren via duidelijke en inclusieve kanalen, want elke inwoner telt. We willen niet enkel gehoord worden, maar ook luisteren naar wat de burger wil.
Daarnaast introduceren we een transparante en open bestuurscultuur met meer inhoudelijke commissievergaderingen en betrekken we tijdig de gemeenteraadsleden met uitgebreide documentatie. Tot slot moeten de adviesraden een sterkere rol krijgen en wordt de terugkoppeling vanuit het beleid met deze raden verbeterd.
Enkele van onze Actiepunten:
- Inspraak- en participatiemomenten waar uw mening écht telt.
- Heldere communicatie met alle inwoners, in het bijzonder tijdens evenementen en openbare werken.
- Toegankelijke informatie voor alle inwoners, zowel digitaal als op papier.
- De volledige gemeenteraad en adviesorganen actief en tijdig betrekken in de besluitvorming.
Verstandig omgaan met uw belastinggeld.
Onze gemeente moet een correct financieel beleid voeren, want een gemeentebestuur werkt ten slotte met uw belastinggeld. In het verleden zijn er te veel nutteloze uitgaven en studies gebeurd die hopen geld kosten en waarvan de toegevoegde waarde ver te zoeken is. Zo werden er regelmatig studies gedaan voor mobiliteitsprojecten, zonder de betrokkenheid van de inwoners. Bovendien is een gebrek aan transparantie in het beheer van gemeentelijke financiën en gebouwen slecht voor het vertrouwen van onze inwoners in het gemeentebestuur.
Onze visie
N-VA – Nieuw Nijlen wil een gemeente met een gezonde financiële basis. Hoewel de begroting in evenwicht is, moeten de leninglasten aangepakt en verlaagd worden.
We herbekijken grondig welke projecten en studies er lopende zijn om te evalueren of deze wel een meerwaarde bieden voor de inwoners van de gemeente.
We communiceren transparant over de gemeentelijke financiën en het beheer van onze gebouwen, zodat alle inwoners zicht hebben op de besteding van hun belastingen.
Als gemeente moeten we ook het goede voorbeeld geven zowel op vlak van duurzaamheid als toegankelijkheid. We maken een grondige analyse van de gebouwen en doen investeringen waar nodig om te streven naar een energieneutraal patrimonium dat bovendien voor alle inwoners toegankelijk is. Daarnaast bevorderen we het multifunctioneel gebruik van gemeentelijke gebouwen om een efficiënt en economisch beheer van het patrimonium te verzekeren. Voor leegstaande gebouwen werken we een langetermijnvisie uit.
Enkele van onze actiepunten
- We schrappen overbodige kosten en verlagen de leninglast.
- We herevalueren bestaande projecten. Indien nodig slanken we ze af of beëindigen we ze.
- Open en transparante communicatie over financiële beslissingen en het beheer van gemeentelijke gebouwen.
- Gemeentelijke gebouwen maken we voor iedereen toegankelijk.
Gemeentelijke dienstverlening
Het gemeentehuis moet een toegankelijke plek zijn voor iedereen. Burgers moeten er ook zonder afspraak terecht kunnen. We zetten in op zowel digitale dienstverlening als persoonlijk contact. Voor minder mobiele mensen en ouderen voorzien we dienstverlening aan huis.
We evalueren de werking van de groendienst en verbeteren ze waar mogelijk, met meer focus op noodzakelijk groenonderhoud en een efficiëntere planning. We willen minder uitbesteden en meer intern aanpakken met gemotiveerde medewerkers, die goed begeleid worden door hun ploegbazen. We lossen klachten over slecht onderhoud zo spoedig mogelijk op en werken met een aanpak die is afgestemd op de behoeften van onze gemeente.
We begeleiden en activeren werklozen en leefloontrekkers via sociale tewerkstelling en activeren hen voor gemeentelijke taken, zoals bij de groendienst. We onderzoeken of we binnen Facility een specifieke cel kunnen oprichten, geleid door een gespecialiseerde teamleider.
Enkele van onze actiepunten
- Burgers moeten ook zonder afspraak terecht kunnen in het gemeentehuis
- De groendienst moet efficiënter en beter gepland worden, met minder uitbesteding van werk.
- We activeren leefloontrekkers via sociale tewerkstelling binnen de gemeentelijke diensten en in samenwerking met privé-partners.
Voor een vernieuwd mobiliteitsbeleid op maat van onze inwoners
Het mobiliteitsbeleid moet in balans zijn voor alle weggebruikers zodat iedereen zich veilig en comfortabel kan verplaatsen. Helaas strookt het huidige mobiliteitsplan niet met de realiteit van hoe onze inwoners zich in en rond de gemeente verplaatsen. Nijlen is dan ook een dorp en geen stad, en daar moet het beleid ook rond opgebouwd zijn. De doortocht van zwaar vrachtverkeer op de N13 en N114, dwars door de kernen van Kessel en Nijlen, is levensgevaarlijk en zeer nefast voor de leefbaarheid én de luchtkwaliteit van onze gemeente. Er moeten structurele oplossingen voor de verkeersveiligheid worden geïmplementeerd en geen tijdelijke ‘testopstellingen’ die geen oplossingen bieden maar wel altijd in dezelfde dorpskernen hinder veroorzaken en wrevel opwekken.
Onze visie
Het gemeentelijk mobiliteitsplan moet voor ons grondig herzien worden in functie van een doordachte verkeersafwikkeling met respect voor alle weggebruikers. Zwaar vrachtverkeer moet vermeden worden in de dorpscentra. Daarom zoeken we in samenspraak met de beheerder van de gewestwegen naar een passende oplossing. In het bijzonder besteden we aandacht aan de veiligheid en toegankelijkheid van zwakke weggebruikers. Waar het kan, zetten we maximaal in op gescheiden fietspaden. Een fietsstraat uitrollen kan enkel als de verkeersintensiteit, de (on)veiligheid en de ruimtelijke inpassing een dergelijke ingreep verantwoorden. Veilig fietsverkeer in de dorpskernen van Kessel, Nijlen en Bevel blijft een prioriteit.
Mobiliteitsingrepen mogen geen doel op zich zijn, maar moeten een functioneel middel zijn om een duidelijk en concreet resultaat te bereiken in het belang van de inwoners. Tot slot vinden wij het belangrijk dat het mobiliteitsbeleid inclusief is, dat wil zeggen dat er ook ingezet wordt op voldoende grote parkeerplaatsen voor personen met een beperking.
Enkele van onze actiepunten
- We zetten een aantal testopstellingen, zoals ‘Beenbrekend’ Bevel, stop.
- We voeren een evenwichtig mobiliteitsbeleid voor alle types weggebruikers.
- Een kwalitatief aanbod van busverbindingen vanuit Nijlen naar de omliggende gemeentes.
- We gaan in gesprek met NMBS en Infrabel over de problematiek van de dienstverlening en de spoorwegovergangen.
- We onderzoeken waar er een vrachtwagenparking kan komen om de parkeerproblemen met vrachtwagens aan te pakken.
- We verbeteren de kwaliteit van het bestaande fietspadennetwerk en breiden ze uit.
Voor een aangenaam en leefbaar Nijlen
Nijlen is een gemeente met een sterke identiteit en een groen hart, dat wij graag behouden en versterken. De huidige aanpak van ruimtelijke ordening schiet echter tekort op meerdere fronten. Er is een gebrek aan een evenwichtige en gelijke behandeling van vergunningsaanvragen. Daarnaast ontbreekt het aan een juiste balans tussen kernverdichting, het behoud van het dorpse karakter en de kwaliteit van de openbare ruimte. Wij willen een krachtigere en eerlijkere aanpak om een goed georganiseerde en leefbare omgeving te realiseren.
Onze visie
De gemeente heeft nood aan een hernieuwde visie op de ruimtelijke ordening en het gebruik van open ruimte. Een bijsturing van het bestaande beeldkwaliteitsplan is nodig, ook zullen de bestaande ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) onder de loep genomen worden. N-VA – Nieuw Nijlen zet sterker in op de principes van het aangepaste beeldkwaliteitsplan en RUP’s om de nodige handvaten te hebben om het gewenste dorpsbeeld en leefomgeving te realiseren.
Bij verdichtings- of inbreidingsprojecten moet er aandacht worden besteed aan het creëren van meerwaarde voor de ruimere buurt. Dit kan door het opleggen van buurtversterkende maatregelen, zoals het aanleggen van extra “trage” wegen voor de zwakke weggebruikers en gemeenschappelijke tuinen of parken.
Het is essentieel om voldoende woningaanbod te voorzien, zodat ook onze jongeren de mogelijkheid hebben om in Nijlen te blijven wonen. Verdichting moet echter zorgvuldig worden uitgevoerd, waarbij we oog moeten hebben voor de aanwezige open ruimte en het behoud van het dorpse karakter.
Daarnaast is er nood aan het opwaarderen en vergroenen van onze dorpspleinen, zoals het Statieplein, Bevels Heerdplein, Pastoor Schelkensplein en Kerkplein. Dit versterkt niet alleen het dorpsgevoel, maar werkt ook verbindend en verhoogt de leefbaarheid voor alle inwoners.
Verder streven we naar een gelijke behandeling en een zorgvuldige besluitvorming bij vergunningsaanvragen, met de nodige handhaving. Het algemeen belang van de gemeente en al zijn inwoners dient hierbij steeds voorop te staan.
Enkele van onze actiepunten
- Gelijke en zorgvuldige besluitvorming bij vergunningsaanvragen met correcte handhaving bij bouwovertredingen.
- Behoudt van het dorpse karakter in Nijlen, Kessel en Bevel met aandacht voor voldoende woningaanbod.
- Opwaarderen van de dorpspleinen om het dorpsgevoel te versterken en de leefbaarheid te verhogen.
Voor een bruisende gemeente met actieve dorpskernen
Lokale economie
Een sterke lokale economie is belangrijk voor de leefbaarheid van onze dorpskernen. Wij betreuren dat de detailhandel in onze dorpskernen onvoldoende wordt gestimuleerd. De aanwezigheid van nacht- en imago verlagende winkels heeft geen toegevoegde waarde voor onze gemeente. Er ontbreekt ook een correct beleid voor aanbestedingen met aandacht voor lokale handelaars. Bovendien hebben lokale ondernemers vaak geen mogelijkheden om te groeien binnen de bestaande bedrijfszones.
Onze visie
N-VA – Nieuw Nijlen wil meer inzetten op lokale handelaars en de detailhandel in de dorpskernen stimuleren. De gemeente moet het goede voorbeeld geven door lokaal te kopen waar het kan en door een eerlijk en objectief aanbestedingsbeleid te voeren.
Verder komt er een beperking van het aantal nachtwinkels en bieden we lokale ondernemers de ruimte om te groeien binnen de bestaande bedrijfszones. Daarbij zien we de adviesraad Ondernemend Nijlen als een belangrijk instrument voor het beleid en de initiatieven van onze ondernemers.
Enkele van onze actiepunten
- Betere ondersteuning en stimulering van de detailhandel in onze dorpskernen.
- De gemeente geeft het goede voorbeeld en koopt waar het kan lokaal. Hierbij hanteren we een correct en objectief aanbestedingsbeleid.
- We realiseren nieuwe KMO-ontwikkelingen om lokale ondernemers groeimogelijkheden te bieden.
- We versterken de adviesraad Ondernemend Nijlen als overlegorgaan voor inspraak en initiatieven van lokale ondernemers.
Toerisme
Toerisme in Nijlen concentreert zich voornamelijk langs de Grote en Kleine Nete, de Kesselse Heide en Kruiskensberg. Hoewel deze gebieden populaire bestemmingen zijn, is er een gebrek aan ondersteuning en promotie van die toeristische troeven. We moeten ook vaststellen dat het diamantmuseum onzichtbaar en ontoegankelijk is en dat hier veel middelen naartoe gaan zonder veel meerwaarde te creëren.
Onze visie
N-VA – Nieuw Nijlen wil het toerisme in de bestaande populaire gebieden blijven faciliteren door een betere ondersteuning te bieden. We spelen in op de bestaande troeven van onze gemeente door fiets- en wandelkaarten digitaal beschikbaar te maken. In samenwerking met Toerisme Vlaanderen zetten we onze toeristische attracties in de kijker. Daarnaast willen we lokale land- en tuinbouwers onder de aandacht brengen door kleine recreatieve initiatieven mogelijk te maken, zoals fiets- en wandelroutes, B&B's, wijngaarden en plukboerderijen.
Enkele van onze actiepunten
- Langs de Grote en Kleine Nete, De Kesselse Heide en Kruiskensberg blijven we toerisme ondersteunen en faciliteren.
- We herbekijken de werking en de financiering van het Diamantmuseum.
- Naast de bestaande wandel- en fietskaarten zetten we in op digitale kaarten.
- We steunen kleine recreatieve initiatieven bij onze lokale tuin- en landbouwers.
Voor een versterking van ons sociaal weefsel
Nijlen bloeit wanneer we samen investeren in een sterk en hecht sociaal netwerk. Dit betekent dat we aandacht hebben voor al onze inwoners, van jong tot oud. Met een goed sociaal beleid zorgen we voor een gemeenschap waar iedereen zich welkom voelt. Veiligheid is daarbij essentieel, want een veilige omgeving vormt de basis voor een zorgzame en verbonden samenleving. Onze jeugd verdient de beste kansen om te groeien en zich te ontwikkelen, terwijl we ook de behoeften van onze senioren niet vergeten. Samen bouwen we aan een samenleving waarin zorg, ondersteuning en samenhorigheid voorop staan.
Sociaal beleid
Nijlen is een warme, lokale gemeenschap waar plaats is voor iedereen. Voor wie het moeilijk heeft, bieden we zorg op maat op basis van de individuele noden. Toch merken we dat niet alle gemeentelijke gebouwen even toegankelijk zijn voor personen met een beperking, ouderen met een rolwagen of personen met een kinderwagen.
Onze visie
Het OCMW speelt een belangrijke rol bij het bieden van zorg op maat. Het moet daarom blijven inzetten op personen met een zorgbehoefte. We doen dit in samenwerking met andere lokale actoren, zoals de sociale kruidenier of buurtzorg. Deze willen we blijven ondersteunen en indien nodig bijsturen, zodat het aanbod aansluit bij de behoeftes van onze inwoners.
Iedereen moet zich zonder problemen kunnen verplaatsen in onze gemeente. N-VA – Nieuw Nijlen zet zich in voor een integrale toegankelijkheid van alle openbare gebouwen en het openbaar domein. We verbeteren daarom de toegankelijkheid van onze ruimtes, zodat inwoners zich zonder zorgen kunnen verplaatsen en kunnen deelnemen aan het sociale leven binnen onze gemeente.
We richten ons sociale huisvestingsbeleid op het beschikbaar stellen van voldoende kwalitatieve sociale woningen. Hierbij leggen we de nadruk op bouwkwaliteit, energie-efficiëntie, toegankelijkheid, en milieuvriendelijke, duurzame bouwpraktijken.
Enkele van onze actiepunten
- Het charter ‘Naar een toegankelijke gemeente’ ondertekenen en samen met het expertisecentrum Inter op zoek gaan naar hoe we onze gemeente integraal toegankelijk kunnen maken.
- Blijvend ondersteunen van de sociale kruidenier en indien nodig bijsturen op basis van de behoeften van onze inwoners.
- Meer parkeerplaatsen voor personen met een beperking.
Jeugd
N-VA – Nieuw Nijlen houdt bij het nemen van beleidsmaatregelen steeds rekening met impact op kinderen en jongeren en hun beleving.
Jongeren en kinderen moeten het recht hebben om te spelen en vrije tijd te beleven in onze gemeente. We streven naar (speel)plekken voor iedereen. Daarom zetten we in op de ontwikkeling van trage wegen en veilige fietsverbindingen naar speelpleinen en andere belangrijke locaties voor jongeren. De speelpleinwerking in Nijlen is top en verdient verdere ondersteuning. We streven daarbij naar een kwalitatief en laagdrempelig aanbod dat naast de huidige privé-initiateven kan bestaan.
Verder blijven we investeren in goede kinderopvang. Via een goed werkend “Lokaal Overleg Kinderopvang” ondersteunen, faciliteren en organiseren we activiteiten en nemen we de nodige initiatieven voor onze allerkleinsten.
We evalueren de huidige subsidiëring van verenigingen en organisaties om te bepalen of ze nog steeds doeltreffend is. Waar nodig doen we aanpassingen om ervoor te zorgen dat de beschikbare middelen optimaal worden ingezet voor onze jeugdwerking.
We pakken jeugdproblematieken zoals drugs, huiselijk geweld, kansarmoede en inclusie aan. Dit doen we door samen te werken met de jongeren zelf, hun ouders en professionals om duurzame oplossingen te bieden. Het JAC (Jongeren Adviescentrum) zal hierbij een belangrijke rol spelen. We verbeteren ook de toegankelijkheid en bekendheid van dit informatiepunt.
Enkele van onze actiepunten
- We ontwikkelen trage wegen en veilige fietsverbindingen naar o.a. speelpleinen.
- We evalueren de huidige subsidiëring om te bepalen of deze nog steeds doeltreffend is.
- We werken samen met jongeren aan jeugdproblematieken en versterken het JAC.
Senioren
19,4 procent van de Nijlenaars is 65 jaar of ouder. Ze vertegenwoordigen een groot deel van onze bevolking en hebben een waardevolle stem. N-VA – Nieuw Nijlen wil de toegang van onze gemeentelijke diensten en gebouwen voor onze senioren verbeteren.
Dit doen we door een huis-aan-huis-dienstverlening op te zetten voor personen die zelf niet meer tot aan het gemeentehuis kunnen komen. We willen onze senioren ook beter informeren via een nieuwe senioren-informatiegids. Hierin bundelen we alle belangrijke info voor senioren.
Levenslang thuis wonen is een principe dat we ten volle ondersteunen, toepassen en promoten, samen met onze ouderenconsulent. Ook willen we meer sensibiliseren en faciliteren rond armoede en eenzaamheid bij senioren. We brengen mensen samen die eenzaamheid bij senioren willen tegengaan en ondersteunen vanuit de gemeente een vrijwilligerswerking waarbij vrijwilligers regelmatig op bezoek gaan bij alleenstaande senioren om ook op die manier het sociaal weefsel van onze gemeente te versterken.
Ook de actieve senior mag niet vergeten worden. In samenwerking met seniorenvereniging optimaliseren we het vrijetijdsaanbod voor deze doelgroep.
Enkele van onze actiepunten
- We zetten een huis-aan-huis-dienstverlening op voor inwoners die zelf niet meer naar het gemeentehuis kunnen komen.
- We bundelen de belangrijkste informatie voor onze senioren in een Informatiegids.
- Meer sensibilisering over armoede en eenzaamheid bij senioren en faciliteren initiatieven ter voorkoming.
Veiligheid
Veiligheid is essentieel voor een sterk sociaal weefsel. In een veilige omgeving kunnen mensen zich vrij bewegen, verbinden en deelnemen aan het gemeenschapsleven.
N-VA – Nieuw Nijlen wil de lokale politie versterken door een permanente afstemming en samenwerking te realiseren tussen de politie, het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraadsleden (o.a. via de raadscommissie mobiliteit). Hierbij hebben we voldoende oog voor zowel preventie als handhaving. We versterken de wijkagentwerking met initiatieven zoals infoavonden, zodat bewoners hun wijkagent leren kennen. We nemen meer initiatieven rond bewustwording van de drugsproblematiek en voeren verhoogde drugscontroles uit op lokale evenementen en locaties zoals het Beekpark, ‘t Hofke, en Kessel station. Daarnaast promoten we Buurt Informatie Netwerken (BIN) en sensibiliseren we zowel jongeren als ouderen over deze problematiek.
We streven naar een correcte en evenwichtige financiering van de hulpverleningszone Rivierenland door in gesprek te gaan met vergelijkbare gemeenten. Meer aandacht voor onze vrijwillige brandweerlieden is ook noodzakelijk.
Een grondige herziening van het beleid rond openbare verlichting is noodzakelijk. Donkere straten versterken het gevoel van onveiligheid bij onze inwoners.
Enkele van onze actiepunten
- Lokale politie versterken door structurele afstemming en samenwerking tussen alle actoren.
- Versterking van de wijkagentwerking zodat alle inwoners weten wie hun wijkagent is.
- Bewustwording van drugsproblematiek vergroten en controles op evenementen intensiveren.
- Betere openbare verlichting
Voor een duurzame omgang met natuur, milieu & dier
Nijlen staat bekend om haar prachtige natuur: Kruiskensberg, De Netevalleien, het Soldatenbos en Kessel Fort zijn slechts enkele voorbeelden van onze prachtige natuur. Hoewel we deze prachtige natuur bezitten, geeft het huidig bestuur miljoenen uit aan parken. Helaas werd tot op vandaag slechts 21 % van de doelstellingen uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 gehaald.
Onze visie
N-VA-Nieuw Nijlen gaat voor een echt bos- en bomenbeleid. Een bos biedt veel meer toegevoegde waarde dan het zoveelste park. We investeren in onze prachtige natuur door samen te werken met o.a. Natuurpunt en de bosgroepen.
We zetten ons volledig in voor de uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Tegen 2030 willen we de aangegane ambities ook op het terrein realiseren. Het planten van bomen, duurzaam maken van woningen, voldoende laadpalen voor elektrische wagens, ontharding, … zijn maar een greep uit deze ambities. De gemeente kan zelf het goede voorbeeld geven door waar mogelijk zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen te plaatsen en te ontharden. Ook pakken we het nijpende tekort aan openbare vuilbakken snel aan.
Dierenwelzijn is belangrijk en zien we als een volwaardig werkdomein dat we als bijkomende bevoegdheid toekennen aan één van de schepenen. We promoten een meldpunt voor verwaarloosde dieren en werken samen met organisaties zoals VOC Neteland, een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Daarnaast zetten we in op sterilisatiecampagnes voor zwerfkatten en zorgen we voor meer hondenpoepvuilbakken.
Enkele van onze actiepunten
- We investeren in onze prachtige natuur met een echt bos-en bomenbeleid.
- We pakken het nijpende tekort aan openbare vuilbakken aan.
- We promoten een meldpunt voor verwaarloosde dieren en zetten in op sterilisatiecampagnes voor zwerfkatten.
Voor een gemeente waar iedereen sport en cultuur kan beleven
Sport
N-VA – Nieuw Nijlen wil dat elke inwoner van onze gemeente kan blijven sporten. Sportinfrastructuur is essentieel voor de gezondheid van onze inwoners en de samenhang binnen onze gemeenschap. Het maken van juiste investeringsbeslissingen is daarom cruciaal.
De huidige sportinfrastructuur is verouderd en onvoldoende. Daarom moeten we juiste keuzes maken voor noodzakelijke investeringen. Op basis van een behoefteanalyse bepalen we wat onze inwoners nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een nieuwe of vernieuwde sporthal in Nijlen. Samen met onze buurgemeenten zetten we ons in voor een nieuw intergemeentelijk zwembad, dat bij voorkeur in Nijlen ligt.
Daarnaast blijven we inzetten op het ondersteunen van sportclubs. Hierbij streven we naar een gelijke behandeling van al onze sportclubs om een divers, toegankelijk en duurzaam sportaanbod mogelijk te maken. We blijven hiervoor de nodige financiële en logistieke ondersteuning voorzien.
Enkele van onze actiepunten
- Inzetten op verbeterde sportinfrastructuur, inclusief betere openluchtfitnesstoestellen in de openbare ruimten, zoals het Beekpark.
- Realiseren van een nieuw intergemeentelijk zwembad, bij voorkeur in Nijlen.
- Gelijke behandeling en ondersteuning van alle sportclubs voor een divers en toegankelijk sportaanbod.
Cultuur
N-VA – Nieuw Nijlen wil dat elke inwoner van onze gemeente cultuur kan beleven. Daarom blijven we de nodige financiële en logistieke ondersteuning bieden via een transparante subsidieregeling. We voorzien ook een budget voor nieuwe evenementen, zoals een kerstmarkt of een festival.
Bestaande vrijwilligersorganisaties vormen de kern van de vrijetijdsbeleving binnen onze gemeente en verdienen blijvende ondersteuning. Hun inzet is essentieel voor het culturele leven in Nijlen. Daarom zullen we deze organisaties blijven ondersteunen, zowel financieel als logistiek.
Daarnaast helpen we de Nijlense verenigingen door gemeentelijke infrastructuur beschikbaar te stellen voor culturele activiteiten.
We werken samen met erfgoedorganisaties om het cultureel erfgoed in onze gemeente te behouden en toegankelijk te maken voor toekomstige generaties. Ook streven we naar het maximaal openstellen van de tuinen van de pastorieën in Kessel en Nijlen, met respect voor het erfgoed en zijn historiek.
Enkel van onze actiepunten
- Transparante subsidieregeling voor culturele verenigingen.
- Ruimte voor nieuwe evenementen zoals een kerstmarkt of festival.
- Samenwerking met erfgoedorganisaties voor behoud en toegankelijkheid van cultureel erfgoed.
Voor een kwalitatief onderwijs voor onze kinderen
Een kwalitatief onderwijsaanbod in onze gemeente is essentieel voor de ontwikkeling en de toekomst van onze kinderen.
Het inrichten van lager en kleuteronderwijs is een absolute kerntaak van een gemeentebestuur. Het bestaande aanbod zal verder worden versterkt, met een voortdurende focus op kwaliteit. De samenwerking met andere onderwijsnetten moet hierbij worden geoptimaliseerd.
Het inrichten van hoger onderwijs is volgens ons geen kerntaak van een gemeentebestuur. Het GITHO heeft evenwel zijn plaats in onze gemeente en dat moet ook zo blijven. We streven daarom naar een budgetneutrale school, waarbij expertise en kennis centraal staat. De Nijlense belastingbetaler betaalt de volledige rekening van het GITHO, terwijl ruim de helft van de leerlingen in het GITHO van buiten de gemeente komt. Daarom is een transparant financieel en personeelsbeleid noodzakelijk. Eveneens maken we duidelijke afspraken over de kostprijs, de omvang en het aanbod van het GITHO.
De schepen van onderwijs moet verantwoordelijk zijn voor alle onderwijsvormen, niet enkel voor het gemeentelijk onderwijs, maar ook voor het vrije en gemeenschapsonderwijs. We streven naar een gelijke behandeling voor alle onderwijsnetten.
Enkele van onze actiepunten
- Transparant financieel en personeelsbeleid voor al onze scholen, in het bijzonder het GITHO.
- Behoud van het GITHO in Nijlen als een school op maat, met een maximaal aantal leerlingen en voorrang voor inwoners van Nijlen.
- Optimalisatie van de samenwerking met andere onderwijsnetten.
- Gelijke behandeling van alle onderwijsvormen door de schepen van onderwijs.